Zahradní gril nebo udírna?

Zahradní gril nebo udírna?

Zahradní gril s udírnou nebo krb s udírnou je doplňkem každé terasy či zahrady. Pokud si stavíte letní kuchyni, jejíž součástí bude jistě zahradní krb, jehož součástí je i udírna. Letní kuchyně a venkovní grily jsou velmi oblíbené. Budou ucelené a kompletní, když si je schováte ke zdi pod pergolou, kde je pak na jednom místě soustředěná vaše příprava jídla i s posezením. Pokud pouze čas od času rozložíte své židle a stůl na svůj trávník a pozvete rodinu či přátele na zahradní večeři, bude vám možná stačit třeba mobilní gril kombinovaný s udírnou. Vyzkoušejte, co dokáže kovový oválný gril kombinovaný s udírnou. Udit horkým vzduchem a grilovat, to je snem mnohých z nás. Takový gril zaručuje rovnoměrné uzení po dobu několika hodin při stejné teplotě. 

Zahradní krby s udírnou

Krby s udírnou, lokomotivy a podobné zahradní grily jsou nabízeny v průměru od 12 000 korun. Velmi designově zvláštní jsou velké ocelové grily s udírnou na kolečkách, umožňující snadné přesunutí a vyhlížející tak trochu jako zmrzlinářův vozík nebo parní stroj. Tato lokomotiva klidně stojí i kolem 40 000 až 50 000 korun, ale určitě se vyplatí. Jsou mobilní, ale při přemisťování po své zahradě myslete na to, že váží i kolem 200 kg. Elektrická udírna vám poslouží na terase i na trávníku, pokud vám tam dosáhne kabel. Elektrická udírna je k dostání asi od 3 000 korun a váží kolem 5 kg. Důmyslně pracuje s teplým kouřem, při kterém se pokrmy mnohem rychleji udí a současně se také propékají při teplotách okolo 190 °C. Maso je hotové asi za hodinu a mělo by se rychle zkonzumovat.

​Co lze dát do udírny

Podle použité techniky uzení, tedy rychlosti uzení a teploty kouře v udírně lze připravit trvanlivější masa či lahůdky k rychlé konzumaci. Na své zahradě velmi často udíme především maso, jako je vepřové, jehněčí, kuřecí či krůtí stehýnka, ryby a klobásy všeho druhu. Mezi nejčastěji uzené ryby patří losos, pstruh, štika, kapr nebo úhoř. Udírna nám opravdu výtečně připraví také různé sýry. Lahůdkou jsou i uzené mořské plody, houby či mandle. Velmi charakteristickou vůni uzeným pokrmům dodají také speciální piliny, do kterých můžeme přidat bylinky či koření, jako je rozmarýn, kmín, bazalka, ale i vanilka, skořice či kandovaná citronová kůra. Pokud máte málo místa, přenosné mini grily jsou pro vás jasnou volbou.